Začnime niečím nad zlato – soľou. Kamennú soľ vymeňme za himalájsku. Prečo? Klasická soľ sa ťaží pomocou dynamitu a je chemicky bielená. Neobsahuje žiadne minerálne látky a aby zostala sypká, znovu je použitá chémia. Himalájska soľ sa ťaží ručne, pretože jej ťažba dynamitom je zakázaná. Umýva sa a suší na slniečku a obsahuje 84 minerálov a stopových prvkov v ich prirodzenej forme.
Tuky nahraďme ghí. Ghí je maslový tuk v najčistejšej forme. V klasickom masle sú bielkoviny, laktóza a voda, ktoré sú tam prebytočné. Ghí je zbavené týchto prvkov. Má blahodárny vplyv na naše telo, pretože napriek nezmyselným opačným tvrdeniam, naše telo tuky potrebuje.
A teraz niečo, o čom by sme asi radšej ani nepočuli, ale je to tak – dnešné obilniny treba nahradiť napríklad orechami. Cítim veľkú potrebu rýchlo vysvetliť ako to myslím. Dôraz kladiem na slová „dnešné obilniny“. A to preto, lebo obilniny ako produkt prírody by bol zdravý. Nie je zdravý ale produkt, ktorý vytvorili ľudia z obilnín krížením, dusičnanovými hnojivami a pesticídovými hnojivami. Našťastie vieme piecť rovnako dobre aj napríklad z mandľovej alebo kokosovej múky. A výborné cesto vieme urobiť napríklad aj z karfiolu.
S obilninami súvisia aj niektoré výrobky. Tak napríklad strúhanka. To, prečo nie je zdravá z pšenice už vieme, ale ako ju nahradiť? Pomeľme si ľanové semienka. A čo špagety? Tie vyrobíme zo špagetovej tekvice (veď sa tak aj volá). Tekvicu upečieme v rúre, odkrojíme konce, pozdĺžne prekrojíme, odstránime semienka a dlabeme dužinu. To je tá chvíľa, kedy pochopíme, prečo sa volá špagetová. Ťahajú sa z nej dlhé povrázky, s ktorými potom pracujeme ako s klasickými špagetami. A čo pizza? Pizzové cesto si vieme urobiť aj z karfiolu. Karfiol uvaríme, rozmixujeme, pridáme 1-2 vajcia, strúhaný tvrdý syr, lisovaný cesnak, oregano, bazalku a soľ. Urobíme placku a ďalej pokračujeme s oblohou podľa našej chuti.
Ešte by bolo fajn pohovoriť si o kravskom mlieku. Bohužiaľ vôbec nemá neoceniteľný vplyv na naše zdravie, ako sa donedávna tvrdilo. A už vôbec nie tekutiny v krabiciach s názvom Trvanlivé mlieko. Ale my si môžeme doma vyrobiť veľmi chutnú náhradu – mandľové mlieko. Je to jednoduchšie, ako by sme si mysleli. Mandle namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň rozmixujeme v mixéri 110 gramov mandlí spolu s 1200 ml vody do hladka. Potom zmes precedíme cez bavlnenú látku. Ešte vyžmýkame z látky čo najviac tekutiny. Nalejeme do sklenenej fľaše, zatvoríme a dáme do chladničky.
Všetky zmeny, ktoré chceme zakomponovať do nášho jedálnička vnímajme pozitívne. Robíme to predsa pre seba. Dobrú chuť, žienky.